A műanyag ablak jelenleg a legfelkapottabb nyílászáró típus, hiszen ár-érték arányban a legjobb. Hatékonysága összehasonlíthatatlan a fa ablakokéval, az ára pedig sokkal kedvezőbb, mint az alumínium ablakoké.

Azonban van egy látszólagos gyenge pontja: a párásodás és az ebből fakadó penészedés. Mivel a műanyag ablak zárása hatékonyabb, mint a fa ablakoké, ezért előfordulhat, hogy pont a nyílászárócsere után keletkezik ez a probléma. A fa nyílászárók természetükből adódóan légáteresztők, így annak ellenére, hogy nem nyitjuk ki őket, létrejön némi légmozgás.

A műanyag ablaknál megfigyelhető, hogy hideg időben reggelre bepárásodik, ami az egyik intő jele annak, hogy valójában túl párás a lakásunk. A magas páratartalomnak több oka is lehet. A bent száradó ruhák vagy a zuhanyzás mind megemelik a lakásban lévő nedvességet. Ha felújítottunk vagy új házat vettünk, akkor annak is érdemes utána nézni, hogy bizonyos anyagoknak mennyi a száradási ideje, mert ezek befolyásolhatják a lakás páratartalmát.

Figyeljünk oda, hogy a páratartalom ne legyen 40%-nál magasabb! A párásodás vagy a penészedés ellenére, nem érdemes lemondani a műanyag ablak előnyeiről, mert ezek a problémák orvosolhatóak szellőztetéssel vagy páraelszívó eszközökkel. Ezen kívül bizonyos helyiségekbe szokták ajánlani, hogy a műanyag ablakon legyen beépített szellőztető rendszer.  Ha esetleg már penészes lenne a lakás, vannak rendkívül hatékony penészölő vegyszerek már, amik a kiújulást is meggátolják.

Kategóriák: Otthon