Június eleje országosan a meleg időjárás kezdetét is jelenti. Ki lehet ülni a teraszokra, korábban kel és később megy le a nap, no meg az emberek egy jó részének melege lesz. Ilyenkor dél környékén jobb ki se mozdulni a légkondicionált irodákból, otthonokból. De mi van azokkal a lakásokkal, ahova még mindig nincs beszerelve klíma?

Azok számára, akik már az elmúlt néhány nyarat úgy vészelték át, hogy a dél környéki meleget maximum addig tapasztalták meg, amíg az autójukból gyorsan beszaladtak egy másik klimatizált helyiségbe, biztosan nem lesz annyira releváns ez a cikk. Ennek ellenére számos háztartás máig ventilátorokkal, valamint jéghideg üdítőkkel vészeli át ezt az időszakot. A mi lakásunkban sincs klíma, ami aztán sokszor álmatlan éjszakákat és gyakran átizzadt párnahuzatokat eredményez. A beszerelés mellőzéséhez természetesen az is hozzátartozik, hogy az ember nem szívesen költ több százezer forintot egy olyan lakásra, aminek nem is ő a tulajdonosa. Az ilyen háztartásoknak lehet jó választás az úgynevezett mobilklíma.

Ennek a megoldásnak az egyik legnagyobb előnye, hogy rögzített testvérének legnagyobb dilemmáját önmagában megoldja. Gyakorlatilag lehetetlen egy nagyobb lakást, vagy házat egyetlenegy klímával lehűteni. Ezt a problémát a mobilklíma mozgathatósága miatt könnyen áthidalja. Szintén utóbbi mellett szól, hogy nincs szükség szakemberre a beüzemeléshez, ezzel is pénzt spórolunk.

Nedvesség elvezetés szempontjából két lehetőség van. Az első típus vízgyűjtő tartályba tárolja a felgyülemlett folyadékot, amit naponta többször is üríteni szükséges, míg a másik típusnál a meleg levegő kifújón keresztül történik a párologtatás.

Természetesen mindkét klímatípusnál számolnunk kell az áramköltséggel, de annyit mindenképpen megérnek, hogy ne szenvedjük végig a nyári hőhullámokat.

A mobilklíma használata különösen ajánlott albérletek, műemléknek nyilvánított épületek és nyaralók esetében. Legnagyobb előnye mozgathatósága.

Kategóriák: Otthon